31 Ocak 2010 Pazar

ilk yardım

Ağızdan ağıza sunî solunum metodu nasıl tatbik edilmelidir?
a.Hastayı sırt üstü yatırın. Boynunda veya göğsü üzerinde bu­lunabilecek bütün giysileri gevşetin. b.Çenesini kaldırıp, başmi mümkün ölçüde geriye doğru eğin. (Bu- hareket soluk borusunu düzletir ve akciğerlere hava gitme­sini kolaylaştırır.) c.Hastanın burun deliklerini parmaklarınız arasında sıkıştı­rıp kapalı tutun. d.Ağzınızı hastanın ağzına dayayarak bütün kuvvetinizle içeriye hava verin. e.Akciğerlerin dışa hava verebilmesi için ağzınızı hastanın ağzın­dan uzaklaştırın. f.Bunu her beş veya altı saniye arasında tekrarlayın. g.Nabız ve kalp atışı... Yanıklar için gerekli ilk yardım metotları hangileridir?
a.Birinci derece yanıklar ağrıyı dindiren ve derinin kuruyup çat­lamasını önleyen birçok merhemlerin yardımıyla tedavi edile­bilir. Eğer yanmayla kişinin genel sağlık durumu etkilenmemiş-se, birinci derece yanıklar, yanan kişi tarafından da teda­visi yapılabilir ve doktora başvurulması gerekmez. b.İkinci derece yanıkların tedavisi doktor tarafından yapılmalı­dır. Alınacak ilk yardım tedbirleri şunlardır: 1.Yanan kısım, yaklaşık on dakika akar soğuk su altında bu­lundurulmalıdır. 2.Yanan alan sterilize edilmiş gazlı bezle örtülmelidir. 3.Yanan kişinin... Yanıklar genellikle nasıl sınıflandırılmaktadır?
a.Birinci derece yanıklar: Bunlar yalnız derinin üst tabakalarında olanlardır ve sadece bir kızıllıkla belirirler. Güneş yanıkla­rının çoğunluğu birinci derece yanıklardır. b.İkinci derece yanıklar: Bu yanıklar yalnız derinin üst tabaka­larında değil, daha derinde olan tabakalarda da oluşurlar. Bunlar kabarcıklarla ve serum ifrazatı ile karakterize olurlar. Ciddî gü­neş yanıkları bu kategoriye girebilir. c.Üçüncü derecede yanıklar: Bu yanıklar bütün deri tabakaların­da tahribat yaparlar ve genellikle bütün derinin... Yılan sokmalarında başvurulacak birinci ilk yardım metodu nedir?
Başta sokan yılanın zehirli olup olmadığını tesbit etmek mümkün olamıyacağı için, bütün yılan sokmalarında gerekli tedbirlerin alınması icabeder. Bu hususta aşağıda verilen prosedürlere baş­vurulmalıdır: a.Sokulan yerin üst kısmına sıkı bir bandaj (turnike) tatbik edil­melidir. Bu bandaj toplardamar kan akımını durduracak kadar sıkı olmalı ve nabzın atışını durdurmamalıdır. Bandaj için bir mendil, kemer, kravat gibi şeyler kullanılabilinir. Bandaj her yirmi dakikada bir on dakikalık... Bir zehirli örümcek ısırmasında başvurulacak ilk yardım metotları nedir?
a.Aynen yılan ısırması gibi tedavi edilmelidir. Işınlan yere haç biçiminde bir kesit yapılmalı ve buradan zehir emilerek alın­malıdır. b.Işınlan yerin daha üst seviyesine sıkı bir bandaj (turnike) kon­malı ve bu sıkılma geriye dönüş kan akımına engel olabilecek ölçüde olmalıdır. Nabız atışı devam edebilmelidir. c.Zehirli örümcek ısırmasına iyi gelen ilâçlar mevcut olduğundan vakit kaybetmeden hastanın doktora götürülmesi veya doktor getirilmesi gereklidir. d.Işınlan kişi fizikî hareketler yapmaktan...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder